FRÅN DÅ TILL NU

Ta del av hela vår historia

Våra Monark Cargo cyklar har en lång och anrik historia som tar sin början på två svenska orter vid början av förra sekelskiftet. I Vansbro tillverkades redan 1910 den första Kroon-cykeln. Från Kroon har vi traditionen med robusta cyklar av hög kvalitet som lever kvar än idag.

tidslinje

1910 - 1934

FATTIGPOJKEN
- SVERIGES CYKELMONARK

Ungefär samtidigt som Kroon fabriken, startades Monark nere i Varberg då Birger Svensson inregistrerade firman Svenska Cykeldepoten. Svensson blev sedan känd som Fattigpojken som blev Sveriges cykelmonark. Cykelfabriken blir ett av de tongivande företagen i Sverige och 1934 firade man de 25 åren med ett namnbyte till Svenska Cykelfabriken Monark. Läs mer om vårt systerbolag Monark här>>

1970 - 1995

Kroon blev Monark

På 1970-talet köpte Monark den anrika cykelfabriken CH Kroon och fabriken i Vansbro har sedan dess tillverkat cyklar under namnet Monark. Läs mer om vårt systerbolag Monark i Varberg här>>

Redan 1995 producerade vi vår första e-cargocykeln som användes som postcykel, vi har ett långt samarbete med den Svenska posten sedermera Postnord.

1996-2009

Monark Exercise AB

1996 bildades Monark Exercise AB och det är namnet fabriken i Vansbro går under idag. Under Monark Exercise har vi två varumärken Monark Cargo och Monark Sports & Medical.

2009-2022 var vi även distributör för Bianchi i Sverige men under sommaren 2022 togs distributionen tillbaka av Bianchi.

2021

MONARK IDAG

Monark Exercise är en del av Cycleurope AB med Salvatore Grimaldi som ägare. Gruppen består av varumärken som Bianchi, Crescent, DBS, Everton, Gitane, Kildemoes, Monark, Peugeot, Puch, TEC och Spectra.

2040

MONARK I FRAMTIDEN

Den tydliga riktningsförändringen som Lasmile utmaningen skapade under början av 2020-talet har utvecklat Monark Cargo till den ledande E-Cargo leverantören på den nordiska marknaden. Med en hållbar produktion genom egen fabrik och Svensktillverkade produkter har företagets ambitioner om att aktivt bidra till omställningen till ett mer hållbart samhälle verkligen lyckats. 

HÅLLBARHET

HÅLLBARHETSTÄNKET ÄR LIKA VIKTIGT FÖR OSS SOM KVALITÉN

Ta del av våra tankar och läs om hur vi jobbar mot en hållbar framtid.